Vepřová líčka s máslovými špeclemi a pečenou muškátovou dýní
Postup přípravy
Špecle: V míse smícháme polohrubou mouku, vejce, vodu, mléko, olej (1 PL), sůl a nastrouhaný muškátový oříšek.
Vše pomocí metličky vypracujeme v hladké táhlé těsto, které necháme pár minut odpočinout.
Těsto protlačíme skrz síto s velkými otvory do vroucí osolené vody. Až špecle vyplavou na hladinu, vaříme ještě alespoň 5 minut.
Muškátovou dýni oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostičky přibližně o velikosti 1,5 x 1,5 cm. Vložíme na plech, přidáme olej a sůl. Pečeme v rozehřáté troubě při 150°C asi 12 minut. Na dostatečně velkou pánev nalijeme olej, rozpálíme a přidáme vychladlé špecle. Důkladné opečeme do lehce zlatavé barvy. Přidáme vepřová líčka, která prohřejeme. Po té přidáme upečenu dýni, kterou osolíme a opepříme. Vše společně promícháme a nakonec přidáme máslo. Při servírování na talíř můžeme přidat pražená dýňová semínka, dýňový olej a řeřichu.
Vytisknout recept (PDF)