Grilované vepřové špízy s česnekem a barevnou zeleninou
Postup přípravy
Uděláme si bylinkové máslo (máslo s bylinkami smicháme). Odkrojíme 25 g bylinkového másla, dáme do malé misky a necháme změknout. Očistíme a omyjeme zeleninu. Cukety (2 ks) nakrájíme na kolečka, papriku a lilek nakrájíme na proužky. Omyjeme rozmarýn (3 větvičky), osušíme a trochu odložíme stranou na ozdobu. Zbytek rozmarýnu otrháme z větviček a najemno nasekáme.
Omyté vepřové řízky osušíme, případně trochu naklepeme a nařežeme na podélné proužky. Kousky masa napícháme na jehly tak, aby utvořily vlnky. Ochutíme solí a pepřem.
Do grilovací misky vložíme zeleninu, rozmarýn a pečeme na předehřátém grilu 6 - 8 minut. Pravidelně otáčíme. Špízy grilujeme ze všech stran 5-7 minut, při tom je občas potřeme rozpuštěným bylinkovým máslem. K zelenině přidáme 50 g bylinkového másla, promícháme a dále opékáme 1- 2 minuty. Podle přání dochutíme solí a pepřem. Zeleninu a špízy připravíme na talíře a posypeme rozmarýnem.
Vytisknout recept (PDF)