Hovězí pečeně Esterházy
Postup přípravy
V kastrolu orestujeme na polovině másla (50 g) na mírném plameni na nudličky nakrájenou polovinu kořenové zeleniny (měla by zůstat křupavá). Přidáme k ní citronovou kůru z jednoho citrónu, promícháme a odstavíme. Přemístíme do misky a necháme stranou. Maso osolíme a opepříme a důkladně ho prošpikujeme klínky špeku. Ve stejném kastrolu rozehřejeme zbylé máslo (50 g) a maso spolu se zbylou kořenovou zeleninou nakrájenou na kostičky na něm orestujeme, aby se zatáhlo. Přilijeme horký vývar nebo vodu a bujón, přivedeme k varu a zakryté dusíme na mírném ohni zhruba 2 hodiny. Až bude maso měkké, přidáme jíšku (2 lžíce mouky orestované na 50 g rozpuštěném másle), promícháme, aby se v omáčce neutvořily žmolky a necháme ještě asi 15 minut probublávat na mírném ohni. Nakonec přilijeme obě smetany a přidáme orestovanou zeleninu s citronovou kůrou, zamícháme a asi minutu povaříme. Maso pokrájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem.
Vytisknout recept (PDF)