Vánoční perníčky
Postup přípravy
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Nejlépe však uděláme, když těsto necháme uležet v ledničce přes noc. Z odleželého těsta vyválíme silnější plát (cca 5 mm silný) a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 8-10 minut podle velikosti tvarů a tloušťky těsta. Ihned po upečení potíráme žloutkem rozšlehaným v trošce vody. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou. Bílek vyklepneme do misky. Prosejeme co nejjemnějším sítkem cukr, přidáme šťávu a šleháme co nejvyšší rychlostí až bílek zhoustne. Pak do toho prosejeme škrob (bramborový) a mícháme do pevné hmoty. Pokud máme větší bílek, přidáme cukr, pokud je to příliš husté, přidáme citrón. Správně hustá poleva by na metlách šlehače měla držet špičky a nesmí stékat. Na zdobení použijeme igelitový sáček, kterému odstřihneme růžek.
Vytisknout recept (PDF)