Kategorie receptů
Citrónovo-makový koláč
Počet ingrediencí
7
Počet porcí
8
Sacharidy na jednu porci
53 g
Doba přípravy
20 minut
Bez lepku
Postup přípravy
Práškový cukr (30 g) utřeme s máslem do krémové konzistence, pak přimícháváme po jednom 4 žloutky do nadýchané bledé pěny, přidáme vanilkový cukr, rozmícháme.
Bábovkovou směs prosejeme na utřené žloutky, promícháme, přidáme kůru a šťávu z citrónu a mák (nemusí být mletý).
Bílky vyšleháme do tuhé pěny a pomocí gumové vařečky je vmícháme do makové směsi.
Vylijeme do formy na chlebíček (můžeme i do kulaté dortové), kterou jsme předem jemně vymazali tukem a posypali bezlepkovou moukou nebo krupicí.
Pečeme na 180°C asi 45 minut (povrch koláče se zbarví do zlatohněda a pomocí špejle otestujeme, zda je koláč propečený i uvnitř. Koláč v chlebíkový formě se bude péct déle, než koláč na plechu či v dortové formě.)
Ještě teplý koláč polijeme cukrovou polevou, kterou si připravíme smícháním 2 lžic citrónové šťávy a asi 150 g práškového cukru.
Vytisknout recept (PDF)
Citróny
50 g
Jihočeské máslo 82 % 250 g
200 g
Vanilkový cukr Dia 40 g
12 g
Cukr moučka
180 g
BÁBOVKA bezlepková v prášku 250 g
250 g
Vejce
200 g