Bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami
Postup přípravy
Máslo necháme změknout a spolu s vejci (2 ks), vodou (1 PL) a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilkovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu (aby se těsto nelepilo na váleček, můžeme ho rozválet mezi dvěma potravinářskými fóliemi) a vložíme na dno. Naneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme do pekáčku. Uhladíme a zarovnáme. Pečeme cca 30 minut, než nám vršek lehce zrůžoví.
Vytisknout recept (PDF)