Kategorie receptů
Lilek s bazalkovým sosem
Počet ingrediencí
12
Počet porcí
4
Sacharidy na jednu porci
12 g
Doba přípravy
30 minut
Bez lepku
Postup přípravy
V hrnci povaříme vodu, ocet, drobně krájená rajčata, beraní roh, česnek, bazalku, sůl, pepř a olivový olej. Vaříme pomalu, za častého promíchávání a mezitím opečeme na kolečka nakrájený lilek (starší lilky je třeba nechat předem vypotit). Osmažený lilek klademe na papírové ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. Pak kolečka lilku rozložíme na talíř, přelijeme bazalkovým sosem a dochutíme bílým jogurtem, smíchaným s rozetřeným česnekem a solí. Rajčata je před vařením dobré oloupat a možné nastrouhat, sos bude jemnější, s méně kousky. Lilek je možné před smažením obalit v hladké mouce. Podáváme s pečivem nebo jen tak.
Vytisknout recept (PDF)Lilek
250 g
Rajčata
100 g
Česnek
3 g
Jedlá sůl
4 g
Olivový olej
10 g
Jihočeský jogurt bílý min. 25% 200 g
150 g
Ocet jablečný zlatý
4 g
Pitná voda nesycená
50 g
Cukr krystal
3 g
Bazalka 10 g
10 g
Pepř černý mletý 20 g
3 g